Brödbak

Jag försöker experimentera med bröd för närvarande, och letar inspiration på nätet, i olika böcker och ser på videos på Youtube på olika tekniker. Jag vill hitta ett enkelt gott bröd som går att förändra allt efter tillfälle och tillgång till råvaror. Nu har jag lyckats med ett bröd som känns helt fantastiskt, blev supergott med krispig, seg yta och härligt mjukt inkråm! 
 
Ena dagen gjorde jag ett ljust bröd till favoritsoppan som smakade heelt underbart, andra dagen gjorde jag ett rågbröd på rågsikt som blev lite mer kompakt men minst lika gott. Ska fortsätta experimentera med tekniken, men just det här känns bra, kräver minimalt med arbete, men tar lite tid. Så är man hemma en dag tar det cirka 5 timmar, men i aktiv tid kanske max 30 minuter... Låter lockande va? Dessutom blir det minimalt med disk! 
 
Vill ni veta hur jag gjorde mitt ljusa bröd? 4 ingredienser och här kommer receptet:
 
1/5 paket jäst (cirka 10 g om du har en våg)
3,5 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
7,5 dl vetemjöl (gärna specialvetemjöl men jag hade inget sådant hemma just nu)
 
* Blanda ihop alla ingredienser tills det precis går ihop
* Täck degen med lock eller plastfolie och låt vila cirka 30 minuter
* Väck degen genom att med fuktade händer ta tag i degen "underifrån" och dra försiktigt uppåt/utåt och lägg tillbaka mot mitten, vrid bunken något och gör likadant igen totalt 4-5 gånger, täck och låt vila 30 minuter
* Upprepa föregående steg med att dra och vika mot mitten, täck och låt vila 60 minuter
* Tag en brödhandduk och täck rikligt med mjöl, skrapa ur degen ur bunken till handduken, dra försiktigt i degen så att du formar en rektangel, vik sedan degen från kanterna mot mitten, lägg skarven nedåt mot handduken och vik ihop, låt vila cirka 45-60 minuter
* Sätt ugnen på 250 grader minst 20 minuter innan degen jäst färdigt
* Dags att grädda, lägg brödet på en bakpappersklädd plåt med skarven uppåt, sänk värmen till 230 grader när du stoppar in brödet i mitten av ugnen, grädda cirka 35 minuter, låt svalna på galler
 
Jag hoppas verkligen ni förstår hur jag menar, fråga gärna annars så får jag försöka visa lite tydligare! Jag upplevde brödbaket som superenkelt, som sagt, det tar tid, men kräver minimalt med arbete... Mitt rågbröd gjorde jag på samma vis, men bytte ut vetemjölet mot rågsikt. Brödet blev mer kompakt, men mycket gott. Rekommenderar dock att använda något mer vatten om man skall prova grövre mjölsorter. Lycka till! 
 
 
 
 
baka - bröd - frukost - recept - vetemjöl