Glutenfri mjuk pepparkaka

Idag var det min tur att bjuda på frukost på jobbet, vi brukar turas om varje tisdag. Eftersom det ju trots allt är advent på söndag kände jag att jag bara var tvungen att bjuda på lite adventsmys. Brödet köpte jag, kände att jag inte hade tid att baka det också... 
 
Saffransbutterkaka bakade jag ju häromdagen, och jag smälte vit choklad och ringlade på den precis innan det var dags att fika. Sen gjorde jag en mjuk pepparkaka, och eftersom det är flera på jobbet som inte äter gluten av olika anledningar, gjorde jag den glutenfri. Ytterligare saker jag hade på fikabordet idag var lite alkoholfri glögg med mandel och russin, olika pålägg och grönsaker förstås! Den glutenfria pepparkakan gjorde jag såhär:
 
3 dl glutenfri mjölmix (jag använde Semper finmix)
2 dl socker
4 tsk pepparkakskrydda
2 tsk bakpulver
175 g smör
1½ dl filmjölk
2 ägg
 
Smöra och bröa en sockerkaksform (tänk på glutenfritt ströbröd om du inte är en van glutenfri bagare)
Smält smöret
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Blanda ned smöret tillsammans med ägg och filmjölk så att smeten precis går ihop
Häll över smeten i formen
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 175 grader, 30-40 minuter
 
Vid serveringsdags ringlade jag över smält vit choklad på denna också, tycker alltid det ser mycket trevligare ut med lite garnering på kakorna. Man kan också göra denna mjuka pepparkaka som muffins, korta då av gräddningstiden och höj värmen något. Kan tillägga att bakverken gick åt idag... Inte en smula kvar... ;)
 
 
 
 
baka - fika - glutenfritt - jul - julbaka - recept