Brytbröd med frötäcke

Äntligen lördag och lite extra tid för mig själv. Har varit trött hela veckan och känt mig allmänt hängig, vet inte om jag börjar bli sjuk eller om jag bara behöver sova lite extra. Gick och lade mig i vanlig tid igår, men vaknade runt 7 ändå, inte jättemycket sovmorgon men det räckte tydligen till för idag känner jag mig piggare. 
 
Började morgonen med kaffe och smörgås, fick sedan med mig dottern till gymmet och körde en stund, älskar verkligen att träna på lördagmorgnar, min favoritdag för träning!! Blev en skön genomkörare för hela kroppen, precis vad jag behövde. När jag kom hem satte jag igång en deg för att baka lite brytbröd eller frallor som fick jäsa medan jag tog en dusch och städade undan lite efter dotterns kladdkaksbak igår kväll när diskmaskinen blev proppfull... 
 
Lite gott bröd var det ja, receptet ska ni förstås få av mig, gör frallorna och njut!!
 
1/3 paket jäst
7 dl kallt vatten
15 dl vetemjöl special
1 msk salt
(solrosfrö, pumpafrö, sesamfrö...)
 
Blanda alla ingredienser i degblandare och kör i cirka 10 minuter
Låt jäsa övertäckt i cirka 60 minuter
Skrapa ur degen på ett lätt mjölat bakbord
Dra med mjölade händer ut degen till en fyrkant om cirka 30x30 cm
Vik ihop degen till en mindre fyrkant, vänd skarven nedåt och täck med bakduk
Låt jäsa ytterligare cirka 40-60 minuter
 
Sätt ugnen på 250 grader minst 30 minuter innan gräddningsdags för att den ska hinna bli rejält varm
 
Borsta bort överflödigt mjöl från degen, skär  brödet i långsmala bitar, därefter i mindre bitar
Pensla bitarna med vatten och strö över valfria fröer på dem
Lägg bitarna tätt på plåt utan att de vidrör varandra
Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter, se till att inte fröerna blir brända (sänk då temperaturen något)
 
Hoppas du gillar bröden lika mycket som vi gör, de blev härligt sega och supergoda! 
 
 
Frallor - baka - bröd - frukost - recept - vetemjöl