Smörgåstårta

Lite dålig uppdatering här på bloggen ett tag, jag har varit en långhelg i London och bara njutit av god mat som andra lagat, gått långa promenader, sett turistattraktionerna och julbelysningen på Oxford Street. Haft det superskönt, men det är ändå skönt att vara hemma igen, redo för allt vad mat och sånt innebär!
 
När man har en sambo som fyller jämnt mitt i julförberedelserna så får man göra annat än bara julmat och godis för en stund. Känns rätt okej ändå tycker jag, det är ju gott med annat också, även om jag brinner för julsmakerna.. Smörgåstårta är ju en rätt som passar bra på fester då det går att förbereda, räcker till många och går att variera i all oändlighet! Man kan dekorera med överdåd, eller vara lite sparsmakad, vilket man gör väljer man ju själv. Börja med tårtan dagen före den skall ätas för att den ska hinna dra till sig alla smaker och bli saftig och god. Ta fram din kreativa sida! Min variant av smörgåstårta för cirka 10-16 personer kommer här:
 
12 skivor landgångsbröd
 
Fyllning lager 1:
2 förp bredbar leverpastej
1 dl bostongurka
en skvätt grädde
nymalen svartpeppar
 
Fyllning lager 2:
200 g hamburgerkött
600 g mjukost
1,5 msk pepparrot
 
Gör såhär:
Lägg ut 4 landgångsbröd med långsidorna mot varandra på en bricka eller skärbräda
Blanda lager 1 i en egen bunke tills smeten blir jämn och mjuk nog för att bre ut (anpassa mängden grädde efter behag)
Bre leverpastejsmeten på landgångsbröden, extra noga vid skarvarna
Lägg på 4 nya landgångsbröd
Skär hamburgerköttet till lager 2 i små tärningar, blanda med mjukost och smaka av med pepparrot
Bre denna röra över andra lagret bröd, åter noga med skarvarana
Lägg sedan ytterligare ett lager bröd ovanpå
Avsluta med att bre ut det som är kvar av mjukosten i förpackningen ovanpå alltihop, även på sidorna - detta gör smörgåstårtan saftig och hjälper till att hålla garneringen på plats
Nu lägger du på plast ovanpå hela tårtan och ställer i kylen över natten för att gotta till sig.
 
GARNERINGSDAGS!! Dagen den skall serveras garnerar du den, och som jag nämnde tidigare kan man garnera med nästan vad somhelst... Jag hade räkor, kokta ägg i små tärningar, finhackad paprika, rullar av hamburgerkött och mjukost med pepparrot, sallad, citron.... Välj själv, ju mer skiftande i färger på tårtan ju trevligare ser den ut tycker jag i alla fall. Lycka till!
 
 
bröd - fest - festmat - middag - recept