Baka tekakor

Ikväll blev jag så sugen på att baka lite bröd, tycker dels att det luktar så gott, och för att inte tala om smaken... Nybakat bröd, varmt, med lite smältande smör på... Ja, det finns inte mycket som slår det tycker jag! Dessutom är det nästan lite meditativt att stå där och knåda degen tills den känns sådär perfekt att lägga upp på plåten.
 
Nåja. Nog om det. Jag bakade lite tekakor ikväll, enkla och ganska snabba att göra. Blir cirka 12 stycken i "lagom" storlek. 
 
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1½ tsk salt
1 msk socker
cirka 13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
 
Börja med att smälta smöret i en kastrull 
Häll på mjölken och värm till fingervarmt
Smula jästen i en bunke
Häll på lite av degvätskan och rör om tills jästen smälter undan, fyll sedan på resterande vätska
Blanda i salt och socker
Häll på mjöl lite i taget för att få ihop degen, arbeta sedan in mjöl tills degen släpper från bunkens kanter och känns smidig
Låt jäsa övertäckt i cirka 20-30 minuter

Nu kan du dansa runt lite, eller diska av kastruller och annat, gå på toaletten, eller kanske några situps på golvet? ;)

När degen jäst färdigt pudrar du bakbordet med lite mjöl och vänder upp degen ovanpå
Knåda ihop degen ännu lite till tills den känns smidig, eventuellt kan mer mjöl behövas
Rulla ut degen till en lång tjock korv
Dela rullen i 10-12 lika stora bitar

Jag brukar ta varje bit och lägga med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper och platta till lätt med händerna men man kan lika gärna rulla till bullar, vilket man vill!

Nagga bullarna med en gaffel, eller en brödnagg om du råkar ha en sådan liggandes
Låt jäsa ytterligare 10-15 minuter under bakduk
Sätt ugnen på 225 grader så den hinner bli varm
Pensla sedan bröden med uppvispat ägg, grädda 12-14 minuter (jag behövde 14 idag för att det skulle bli färg på bröden!)

Låt svalna på galler under duk, ät av hjärtans lust! <3
 
 
baka - bröd - tekakor - vetemjöl