Saffransskorpor
Det lackar mot jul och det börjar ju bli dags att baka godsaker, kakor och smarriga bullar. Jag älskar saffran, tycker det är helt fantastiskt gott och kan äta det året om... i kakor, i bullar, i fisksoppa, i riset... Ja, ni förstår ju god-faktorn! Men, det var inte riktigt det inlägget skulle handla om, utan en av mina favoritrecept såhär när det närmar sig jul.
Kärt barn har många namn säger man ju, och detta är ett sådant. Saffransskorpor eller biscotti, eller saffranskakor... Välj själv! Jag använder det helsvenska skorpor när jag bakar dessa. Lätta att göra och alldeles för lätta att äta... Lyckades dock med konststycket att lägga ner alla i en plastbunke och in i frysen med bara en bits svinn. ;) Rätt nöjd med mig själv ändå!
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 dl bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
Råsocker
Sätt ugnen på 180 grader
Smält smöret tillsammans med saffran
Häll saffranssmöret i en bunke och rör ned äggen ett och ett
Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel i en egen bunke och vänd ned allt i saffranssmöret
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en bakpappersförsedd plåt
Strö över råsocker
Grädda i mitten av ugnen 25-35 minuter
Ta ut plåten och skär längderna på diagonalen i cirka 1 cm tjocka bitar
Sänk temperaturen till cirka 125 grader
Sätt tillbaka plåten i mitten av ugnen och låt stå cirka 10 minuter
Stäng av ugnen och låt skorporna torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten)
Jag har provat dessa skorpor många gånger och beroende på ugn har jag behövt variera mellan 160-180 grader vid första gräddningen, tiden har varierat mellan 20-40 minuter. Det viktiga är att de blir ordentligt genomgräddade och inte för "kladdiga" i mitten för då blir de inte sådär härligt krispiga. Lycka till!
