Pepparkakscheesecake med ädelost
I helgen fick jag veta att jag kommer vara ansvarig för efterrätt/fika på julafton. Tankarna började spinna direkt, vad ska jag göra? Har funderat fram och tillbaka, vill ju ha någon form av klassiskt juligt. Saffransbröd, pepparkakor, någon form av tårta? En av mina favoritefterrätter är frozen cheesecake, kanske skulle prova något åt det hållet? Tankarna spann vidare och jag började tänka att pepparkakor borde ju funka som botten, och ädelost brukar ju kunna gifta sig smakmässigt väldigt bra med just pepparkaka. Så sagt och gjort, jag provar att få ihop just detta! Du behöver en form med löstagbar kant och två bunkar.
40 pepparkakor
75 g smält smör
100 g Philadelphiaost
100 g ädelost
250 g florsocker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Börja med att mosa pepparkakorna till fint mjöl, blanda med det smälta smöret
Bre ut hälften av pepparkaksmoset i botten på formen, ställ i frysen
Bunke 1: Blanda ost och florsocker till en jämn massa
Bunke 2: Vispa grädde med vaniljsocker till ett fast mousse
Vänd ned den vispade grädden i ostmassan, blanda noga
Ta formen ur frysen, bred ut ostblandningen ovanpå, jämna till
Sprid ut resterande kaksmulor ovanpå ostblandningen
Ställ tillbaka i frysen, minst 2 timmar eller över natten
Såhär i efterhand, när jag gjort kakan och smakat den med, så är jag helt såld... Sjukt gott i min smak i alla fall! Berätta gärna vad du tycker! Det här kommer i alla fall bli efterätten på min julafton! :) Slurp!
