Fyll frysen med rågbröd!

På jobbet för någon vecka sedan satt vi och pratade om olika brödsorter att baka, och en av mina kollegor tipsade om ett enkelt bröd man bara rör ihop och gräddar. Det var ju något jag bara måste få prova, så jag fick receptet och nu var det äntligen dags.
 
Det var enkelt, krävde inte en massa ansträngning men tog tid ändå. Tänker jag delger detta recept vidare, gott blev det, och mycket bröd så man kan fylla frysen och ha bröd ett tag. Det är ju det bästa av allt tycker jag. Älskar att fylla frysen så att det alltid finns något hemma! 
 
12 dl ljummet vatten
2 pkt jäst
1½ dl socker
1½ dl sirap (jag använde brödsirap)
3 tsk salt
1½ msk ättiksprit
1 påse rågsikt (jag blandade 50/50 rågmjöl och vetemjöl)
 
Smörj en långpanna innan du sätter degen.
Smula jästen i degbunke, tillsätt socker, sirap, salt, ättikssprit och ljummet vatten. Rör ihop detta och arbeta sedan in mjölet, det blir en ganska kladdig deg.
Bred ut degen i långpannan och låt jäsa i 1 timme.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 150-175 grader cirka 1½ timme.
När brödet är färdigt skär man upp så det blir 3-4 limpor, beroende på vilken storlek man vill ha på dem, för mig passade det bra med 4 limpor.
 
Nu är ju jag ingen fotograf, och jag ser att bilden blev lite suddig, men jag kanske lär mig så småningom? ;)
baka - bröd - recept - rågbröd